Rengøring af fliser – hvordan og hvorfor? NordicStoneCare

Rengøring af fliser

Hvis din bolig har fliser udendørs, rundt om huset, en flise terrasse eller måske en indkørsel i fliser, så kender du til at fliserne kan trænge til en rengøring. Hvis du ynder at tilbringe tid udenfor, er der stor sandsynlighed for, at du vil sikre dig, at dine udendørs fliser er så flotte som muligt, så du kan nyde dem mest muligt. Udendørs fliser kan blive dækket af snavs og skidt med tiden, og det kan være svært at vide, hvor man skal begynde, når det kommer til rengøring af fliserne. Heldigvis har vi her samlet alt du skal vide om rengøring af fliser, så du kan sikre, at dine udendørs fliser er rene og ser godt ud.

Hvorfor skal fliser rengøres?

Fliser kan og skal rengøres af flere grunde, og de kan overordnet opdeles i to – det rent udseendsmæssige i fliserne og vedligehold af fliserne. Hvis du ikke renser dine fliser vil de med tiden se plettede, beskidte og grimme ud. De bliver misfarvet og alger, mos og flisepest vil gøre dem glatte og ujævne i overfladen og farven. Det er der sjældent nogen der ønsker, og til et flot velholdt hus, passer velholdte fliser også bedst. Ud over udseendet af fliserne, er det vigtigt at rense fliserne for at vedligeholde dem. Ved at rense fliserne og give dem en imprægnerende behandling kan du beskytte dine fliser imod de værste algeangreb, frostsprængninger og revner.

Når det gælder vedligeholdelse af udendørs fliser, er en korrekt rengøring af fliserne en vigtig opgave, som du ikke bør overse. Fliser er kendt for deres holdbarhed, men med tiden er de modtagelige over for snavs, skimmel, alger og andre miljøforureninger. Hvis disse stoffer ikke løbende fjernes fra flisens overflade, vil de ophobe sig og få dine fliseoverflader til at se beskidte og slidte ud. Derudover kan fliserne blive misfarvede og glatte at gå på. Så det er vigtigt at rense fliserne udendørs af flere årsager.

Heldigvis er det ikke svært at holde udendørs fliser rene med de rigtige værktøjer og teknikker. I denne guide forklarer vi, hvorfor fliserensning er afgørende for at bevare både form og funktion af dine udendørs overflader, så læs med herunder.

Skal alle udendørs fliser rengøres?

Hvis du spekulerer på, om du skal rengøre dine udendørs fliser, vil svaret altid være ja – men, an på materialet af dine fliser kan det variere hvor meget du kan og må rengøre dem. Generelt er det en god idé at rense dine fliser med jævne mellemrum, da snavs, støv og andre miljøfaktorer tager hårdt på dem, så alle fliser vil have gavn af en gang rengøring.

Hvis du har glaserede eller ikke-porøse fliser som terracotta eller keramikfliser, kræver de langt mindre vedligeholdelse end andre typer udendørs fliser. Disse typer fliser er naturligt mere vandafvisende og mere smudsafvisende end andre flisesorter. Så selv om nogle lejlighedsvise lette fejninger og mopperier vil holde dem friske og nye, behøver de ikke hyppig rengøring. Hvis du allerede med keramik fliser har alger og mos, vil det selvfølgeligt kræve en større rengøring.

I modsætning hertil absorberer uforseglede stenfliser faktisk snavs og andre forurenende stoffer meget nemmere. For at sikre, at disse fliser forbliver i topform, er det vigtigt at give dem regelmæssig dybderengøring med de rette rengøringsmidler og værktøjer.. Dette kan gøres så ofte som en gang om måneden på stærkt trafikerede områder, så fliserne bevarer deres farve og finish i mange år fremover. Det kan være et stort arbejde, men det vil lade dine fliser stå flot i mange år frem.

Vedligeholdelse af fliser

Vedligeholdelse af udendørs fliser kan virke som en uoverskuelig opgave, men med den rette knowhow behøver det ikke at være det! Hvis du forstår den grundlæggende vedligeholdelse af fliser, er det en god måde at sikre, at dit udendørsareal forbliver smukt i mange år fremover.

Det første skridt er at vide, hvilke materialer og værktøjer du skal bruge for at rengøre dine udendørs fliser korrekt, for med regelmæssig rengøring vil dine fliser forblive velholdt. Hvis du kaster dig over gør-det-selv metoden, er det faktisk meget begrænset hvad du skal bruge, ud over din tid. Du skal bruge en skurebørste og et rengøringsmiddel, der er specielt beregnet til udendørs fliser, f.eks. et rengøringsmiddel med blegemiddel eller en syrebaseret opløsning. Sørg for at læse vejledningen omhyggeligt – det er altid bedre at være på den sikre side når det kommer til skrappere rengøringsmidler.

Regelmæssig rengøring af fliser

Når du har de rigtige materialer og værktøjer, er det vigtigt at få en regelmæssig rutine for rengøring af dine udendørs fliser. Først skal du feje alt løst skidt og snavs væk. Derefter kan du bruge skrubbe børsten til at skrubbe alt snavs eller fastsiddende materiale væk, her skal du især skrubbe på begynde alge-og mosvækst. Til sidst skal du sprøjte rengøringsmidlet på og vente i fem minutter – eller hvad der står i vejledningen på dit valgte produkt –  før du sprøjter det af med vand. Denne proces bør gentages mindst en gang om ugen, afhængigt af hvor ofte området bruges.

Det kan være nødvendigt med flere rengøringer i streg på stærkt ramte områder med alger, mos og flisepest, og der kan være nogle pletter eller områder med flisepest som kan være meget svære at fjerne med normale værktøjer. Her vil en højtryksrenser være nødvendig, men denne skal bruges med stor forsigtighed, da den også kan beskadige fliserne hvis ikke den bruges korrekt. Her bør man rådfører sig med en professionel hvis ikke man før har betjent en højtryksrenser.

Sådan rengøres udendørs fliser korrekt

Hvis dine fliser først trænger til en grundig rengøring, før at du kan starte på de vedligeholdende rensninger, så er det vigtigt at få rengjort dine fliser helt først, så du derefter kan starte på den ugentlige vedligehold. Det er uanset hvad en god ide at få renset dine fliser helt til bunden, når du vælger at starte din rejse mod velholdte og rensede fliser.

Det kan være besværligt at rengøre udendørs fliser korrekt og med det ønskede resultat, men det hele starter med forberedelse – du skal sikre dig, at du har alle de rigtige værktøjer og forsyninger ved hånden, før du går i gang.

Nedenfor er et par trin til, hvordan du effektivt renser dine udendørs fliser og du starter med at samle de vigtigste værktøjer og remedier.

  • Højtryksrenser – Brug denne til at vaske snavs væk fra svært tilgængelige områder hurtigt. Vær dog opmærksom på at en højtryksrenser kan skade fliserne, hvis ikke den bruges korrekt. Så start altid med det laveste vandtryk, og brug kun en højtryksrenser hvis du har forstand på det, eller hvis du har fået den rette vejledning. Alternativt skal du anvende en haveslange.
  • Vand – Det er vigtigt at have vand tilgængeligt når fliser skal renses. Dette hjælper med at rense eventuelle tilbageværende snavspartikler væk, og skal bruges flere gange.
  • Børste – En hård børste er vigtig til at fjerne grus fra revner og sprækker, og til at skrubbe på flisepest, alger m.v.
  • Mildt rengøringsmiddel – Vælg et, der er beregnet til udendørs overflader, og husk at tag dine flisers materiale med i overvejelsen.
  • Blød klud eller svamp – Dette vil hjælpe med at anvende rengøringsmidler på en sikker måde.

Når du har fundet alle tingene, er du klar til at gå igang. Følg nedenstående trin:

1. Påfør rengøringsmidlet på fliserne

Når du har samlet de nødvendige forsyninger og værktøjer, er det tid til at begynde at rengøre dine udendørs fliser. Begynd med at påføre et mildt rengøringsmiddel på fliserne ved hjælp af en blød klud eller svamp, nogle midler kan også være i sprayform eller skum, så er de endnu lettere at fordele. Vær meget opmærksom på fugelinjerne eller revnerne mellem fliserne, da de opfanger mere snavs end andre dele af fliserne. Rengøringsmidler til fliser skal typisk side 5-10 minutter før de fjernes, husk at læs vejledningen på dit valgte rengøringsmiddel.

2. Afrens og skyl fliserne

Når du er færdig med at påføre rengøringsmiddel, skal du skylle det af – her kan du med fordel bruge en højtryksrenser eller haveslange. Vær ekstra forsigtig, når du bruger en højtryksrenser, da den kan beskadige dine fliser med tiden, hvis den bruges forkert. Dog kan hårde belægninger af flisepest, snavs, alger og mos typisk kun fjernes med en højtryksrenser. Så vurder omfanget af din rengøring, om en højtryksrenser er nødvendig.
Når du har afrenses fliserne er det her du skal se om det er nødvendigt med endnu en tur, om du skal igang med den hårde børste og knofedt eller om du med fordel kan fordele rengøringsmidlet på de værst ramte områder igen og lade det sidde, før du giver det endnu en tur.

3. Imprægnering af fliserne

Når du har skyllet rengøringsmidlet af, skal du bruge en forsegling af høj kvalitet oven på dine nyligt rengjorte fliser for at forhindre fremtidige pletter og skader fra UV-stråler. Denne imprægnering skal passe til flisens materiale og det er vigtigt at rådfører sig hos en fagmand inden valg af denne og for vejledning i brugen af den. Den rette imprægnering vil beskytte dine fliser mod snavs, alger og frost.

Professionel fliserens

Hvis du ikke selv vil stå med arbejdet, et det også muligt at få en professionel fliserens. Hos NordicStoneCare kan vi både rense og imprægnere dine fliser, og du er sikret et godt resultat hver gang. Vi kan rense dine fliser skånsomt og effektivt, og sikre at de behandles korrekt ud fra deres materiale, stand og øvrige forhold. Du kan få et uforpligtende tilbud fra os idag, så dine fliser igen kan se ud som nye.

Tvivl eller tilbud?

Er du det mindste i tvivl om noget af det du har læst, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os – og ønsker du at få et uforpligtende tilbud på en eller flere af vores services så brug formen her.

Få et uforpligtende tilbud

Hvilken service ønsker du tilbud på?

Jeg accepterer, at Nordic Stone Care kontakter mig om services/tilbud