Flisepest, lav eller alger? Sådan fjernes det fra dine fliser.

Pletter på dine fliser – flisepest, mos eller alger?

Dine fliser er beskidte eller misfarvede, men hvad er årsagen? Har du været i tvivl om det mon er alger eller bare skidt der er på dine fliser? Læs med her og bliv meget klogere på dine plettede fliser, og find ud af hvordan du får dem flotte igen.

Rengøring af udendørs fliser kræver en særlig opmærksomhed, da de ofte kommer i kontakt med snavs, støv, pollen og andre atmosfæriske elementer. Derfor kan der være mange årsager til pletter på fliser. Herunder er et par almindelige problemer, som du kan støde på, på dine fliser, og hvordan du løser dem.

Fejlfinding af almindelige problemer med udendørs fliser

Det er vigtigt at du ved hvad det er der fremgår på dine fliser, før du renser dem, så du er sikker på at du ikke behandler dine fliser for skrapt eller at du ikke behandler dem korrekt og dermed ikke får bugt med pletterne. Så læs med herunder og bliv klogere på om dine fliser er ramt af skidt og snavs, eller om de for eksempel skal i algebehandling.

Snavs og skidt på fliser

Før du går igang med de skrappe rengøringsmidler er det vigtigt at konkludere om det i virkeligheden fortrinsvis er snavs og skidt der er på dine fliser. Det er helt naturligt at dine fliser bliver beskidte, der kommer jord, blade, pollen m.v. på dem, og når det regner kan alt dette skidt blive spredt rundt på hele terrassen eller indkørslen. An på hvor befærdet dine fliser er, kan de meget hurtigt blive meget beskidte, og hvis det blot er skidt og snavs der er på dine fliser, så er det ikke nødvendigt med skrappe rengøringsmidler, og så bør du undgå brugen af dem. Hvis du fejer dine fliser grundigt vil du kunne se om der under skidtet er alger eller mos der skal fjernes, eller om du fik det meste med kosten. Du kan følge op med en rensning med vand, hvis blot det er skidt og jord der skal fjernes fra dine fliser.

Mos og lav på fliser

De fleste kender til mos, og mos optræder typisk mellem fliserne som grønne baner der med tiden kan skubbe dine fliser fra hinanden. Lav er egentligt en type svamp, men kan i udseendet forveksles med mos. Både mos og lav er trælse besøgende på dine fliser, og de går ikke væk af sig selv. Begge dele er grønne og de vil typisk vokse på de yderste fliser mod græsplænen, buske eller hæk. Dog vil mos typisk komme længere og længere ind i flisebelægningen hvis ikke det stoppes.
Flisepest er også en type lav, og denne er yderst vanskelig at få bugt med. Flisepest er modsat mos og anden lav, typisk hvid eller grålig, og ligger som pletter eller plamager på fliserne.

Ved både mos og lav kræver det en dybere rengøring, og du skal her have fat i både skrubbe børste og en højtryksrenser. Derudover et særligt rengøringsmiddel til udendørs fliser. Læs altid vejledningen grundigt før brug. Flisepest kan i værste tilfælde ikke fjernes helt med gør-det-selv metoder, og så er en professionel fliserensning den eneste vej hvis fliserne skal se ud som nye igen.

Alger på fliser

Alger på fliserne er både grimt og kan risikere at gøre dine fliser glatte. Derfor er alger vigtige at behandle og stoppe, før de overtager store dele af din fliseterrasse eller indkørsel og gør den glat at gå på. Alger kan fremstå i flere nuancer af grøn og de vil typisk forekomme først der hvor det er fugtigt. Alger kan have en slimet eller blød overflade, og der er typisk ikke tvivl. Alger ligger på fliserne som en belægning, og de vil typisk fremgå i et større område. De kan typisk være i kanten af fliseområdet, ud mod buske eller græs, hvor der optræder fugt. Derudover vil du i særdeleshed oplevelse alger på fliser der er omkring en pool eller anden vand i haven.

Alger skal behandles med et særligt algemiddel. Dette kan fås i mange udgaver og du bør rådfører dig før køb, for at sikre at du får det rette algemiddel til dine fliser og din situation. Hvis dine fliser er hårdt ramt af alger, kan det kræve flere behandler i streg, for at få bugt med dem.

Husk blot: Den bedste måde at sikre, at dine udendørs fliser forbliver flotte på, uanset typen af snavs eller problem, er ved at give dem en god rengøring hver måned. På denne måde sikre du at betingelserne for nye vækster hæmmes bedst muligt.

Professionel rensning af fliser

At rense sine fliser kan være et stort arbejde, og hvis fliserne er præget af alger eller flisepest kan det være et umådeligt stort arbejde. Du kan med fordel vælge en professionel løsning, så er du sikret at du får fjernet alle alger, lav, mos, skimmel eller andre pletter der kan være på dine fliser. Du kan få et uforpligtende tilbud fra NordicStoneCare idag.

Tvivl eller tilbud?

Er du det mindste i tvivl om noget af det du har læst, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os – og ønsker du at få et uforpligtende tilbud på en eller flere af vores services så brug formen her.

Få et uforpligtende tilbud

Hvilken service ønsker du tilbud på?

Jeg accepterer, at Nordic Stone Care kontakter mig om services/tilbud