Algebehandling Af Fliser – Sådan Får Du Bugt Med Algerne

Algebehandling af fliser

Du har sikkert set dem – de grønne plamager, slimede pletter, eller helt hvidlige pletter der kan få din fliseoverflade til at se alt andet end ren ud. Det er rigtigt, det er alger og til tider flisepest. Ingen ønsker at skulle stå over for den uoverskuelige opgave at rengøre udendørs fliser, der er plaget af alger og flisepest – især ikke hvis du har et større fliseareal at slås med. Men fortvivl ikke, for der er måder at gøre dine fliseoverflader så gode som nye på og endda modvirke og forhindre yderligere vækst!

I dag vil vi dykke ned i årsagerne bag algevækst på udendørs fliser og give dig nogle nyttige tips til, hvordan du renser disse irriterende pletter fra dine fliser, og derefter vedligeholder dine fliser, så de forbliver pæne.

Hvad er årsagerne til algevækst på udendørs fliser?

Hvis du er den stolte ejer af nogle udendørs fliser, har du sikkert bemærket, at de ikke altid ser helt uberørte ud. Alger er et almindeligt problem, og de kan hurtigt sprede sig, hvis de ikke behandles. Så hvad er årsagen til det?

Algevækst skyldes en kombination af overfladefugt og sporer, der transporteres i luften, og som søger et ideelt sted at slå sig ned og trives. Disse sporer tiltrækkes af fugtige overflader, så hvis der er meget skygge eller høj luftfugtighed i dit område, er dine fliser i fare. Det er uanset om det er fliser på terrassen eller fliser i indkørslen.

Algerne trives i varme temperaturer og kan hurtigt spredes via vind eller regndråber. Så hvis dine udendørs fliser ligger i nærheden af en pool eller en flod, er der gode chancer for, at du skal holde øje med dem for tegn på algevækst. Hvis de ikke behandles i for lang tid, vil algerne begynde at vokse og ændre dine flisers farve – hvilket betyder ekstra arbejde for dig!
Derudover gør algevækst typisk også dine fliser glatte, hvilket kan udgøre en risiko for dem der færdes på dem.

Sådan renser du fliser ramt af alger korrekt

Hvis du har problemer med alger på dine udendørs fliser, skal du ikke være bekymret! Du kan stadig rengøre dem og få dem til at se ud som nye. Først er der et par forskellige måder, hvorpå du kan behandle de algeangrebne fliser. Du kan bruge kemikalier, f.eks. blegemiddel eller et særligt fliserensemiddel, eller endda naturlige løsninger som hvid eddike eller citronsaft. Fælles for alle midler er at når du kaster dig over selv at rense dine fliser for alger, så bør du udvise forsigtighed, og altid tage dine flisers materiale, overflade og tilstand med i overvejelserne. Derudover bør du teste med dit valgte algemiddel på en enkelt flise, før du kaster dig over at påfører det på alle dine fliser, så du er sikker på at flisen ikke bleges, ødelægges el lign.

Du kan bruge en række forskellige behandlinger og produkter til at fjerne alger fra fliser. Det er vigtigt at forstå typen af alger på dine fliser, før du begynder på en behandling, da dette vil vejlede dig i at vælge det bedste produkt til din situation.

For eksempel er alkaliske rengøringsmidler typisk gode til behandling af grønne alger og sort skimmel, mens sure rengøringsmidler kan bruges til behandling af pulveragtige og slimede typer af vækster på dine fliser. Du bør typisk lade opløsningen sidde på fliseoverfladen i et bestemt tidsrum, inden du skyller den af, men læs altid bag på produktet inden brug.

Uanset hvilken metode du vælger, er processen forholdsvis enkel: Bland blot den valgte opløsning med vand, påfør den på fliserne, skrub dem derefter med en stiv børste og skyl dem med frisk vand. Sørg for at følge eventuelle yderligere anvisninger på produktetiketterne, hvis du beslutter dig for at bruge kemiske rengøringsmidler.

Når du skrubber dine fliser er det vigtigt at du skrubber alle fliser, og ikke kun dem du kan se har tydelig algevækst på sig, derudover at du husker alle kanter og revner om fliserne, da alger nemt kan vokse dernede også. Alger kan hurtigt sprede sig, så derfor er det vigtigt at du får fjernet al algevækst fra dine fliser, for at undgå at skulle give samme omgang kort tid efter igen. Hvis du har en stor flise indkørsel eller en stor terrasse med fliser, kan det være et stort arbejde, men det er vigtigt at rengøre alle fliser hvis du vil algeproblemet til livs.

Når du har fjernet alle algerne fra dine fliseoverflader, er det vigtigt at tage forebyggende skridt for at sikre, at de ikke kommer tilbage eller kommer tilbage i samme grad. Det betyder, at du skal begrænse eksponeringen for direkte sollys og fugt ved for eksempel at sørge for hel eller delvis skyggeoverdækning eller drænsystemer for områder, der er tilbøjelige til at blive våde.

Forebyggende vedligehold er vigtigt

Forebyggende vedligeholdelse er nøglen, når det gælder om at holde udendørs fliser algefri. Det betyder, at regelmæssig rengøring er vigtig, selv om der ikke er tydelige tegn på alger. Ved at rengøre dine fliser regelmæssigt reducerer du muligheden for algevækst ved at fjerne de kilder, såsom mos og snavs, som algerne trives i.

Det er vigtigt at kontrollere dine udendørs fliser regelmæssigt for tegn på alge-, mos- eller smudsansamlinger. Hvis du bemærker misfarvning, mos eller pletter, bør du rengøre området så hurtigt som muligt for at sikre, at algerne ikke har en chance for at vokse.

Sørg for, at dine udendørs fliser rengøres regelmæssigt for at forhindre en eventuel ophobning af disse kilder, som fremmer algevæksten. Fejning og mopping af dine udendørs fliser bør foretages regelmæssigt, gerne mindst en gang om ugen for at forhindre, at snavs og skidt ophobes på og mellem dine fliser.

Du kan også bruge bestemte produkter som f.eks. en mild blegemiddelopløsning eller andre kemiske behandlinger, som hjælper med at forhindre vækst af mos og alger på dine udendørs fliser. Det er dog vigtigt at sikre, at disse løsninger er specielt designet til at blive brugt på fliseoverflader for at undgå skader eller misfarvning af dine udendørs overflader. Det er også vigtigt at udvise stor forsigtighed ved brug af kemikalier udendøre, for at undgå at skade natur, bevoksning eller dyreliv omkring din bolig. Så jævnfør dig altid med en professionel inden brugen af kemikalier udendøre.

Andre måder at bekæmpe alger på fliser

Kort sagt kan udendørs fliser være meget modtagelige for algevækst og kræver regelmæssig rengøring og vedligeholdelse for at forblive algefri. Selv om der findes en række forskellige behandlinger til at fjerne og forebygge alger, er det vigtigt at bruge rengøringsmidler og forseglingsmidler af professionel kvalitet for at opnå de mest effektive resultater. Dertil kan overvejes en professionel fliserens med algebehandling. Så er man sikret et godt resultat, og man slipper selv for det store arbejde med det. Derudover vil en professionel behandling typisk holde længere og være nemmere at vedligeholde, da en professionel algebehandling af fliserne vil være grundigere grundet de professionelt værktøjer og rengøringsmidler.

Når det drejer sig om alger og udendørs fliser, er forebyggelse nøglen, men det kræver at man enten har et udgangspunkt i nye og rene fliser, eller at man starter med en grundig og professionel rengøring af sine fliser, som man dernæst selv forsøger at pleje forebyggende. Vedligehold af af dine fliser kan typisk indbefatte følgende: Sørg for at holde området omkring dine fliser fri for organisk affald, beskær eventuelle nærliggende buske og bede, der kan give grobund for alger, og fej jævnligt dine fliser.

Uforpligtende tilbud på professionel algebehandling af fliser

Hvis du vil høre mere om en professionel algebehandling af dine fliser, så kan du altid få et gratis og uforpligtende tilbud fra NordicStoneCare. Du er sikret et resultat i høj kvalitet, og du kan blot læne dig tilbage og nyde dine flotte fliser.

Tvivl eller tilbud?

Er du det mindste i tvivl om noget af det du har læst, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os – og ønsker du at få et uforpligtende tilbud på en eller flere af vores services så brug formen her.

Få et uforpligtende tilbud

Hvilken service ønsker du tilbud på?

Jeg accepterer, at Nordic Stone Care kontakter mig om services/tilbud